Human Design

Wat is Human Design?

Human Design is een geweldig & complex systeem waarmee jij inzicht krijgt in wie jij van nature eigenlijk bent: jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Je kunt Human Design vergelijken met een persoonlijkheidstest. Een belangrijk verschil is echter dat Human Design niet uitgaat van jouw eigen antwoorden over je gedrag, maar gebaseerd is op jouw geboortegegevens. Hiermee is Human Design een formule die jou laat weten met welke energie, rol en kwaliteiten jij op deze wereld bent gekomen. 

 

Human Design is gebaseerd op een combinatie van wetenschap en spiritualiteit en trekt lessen uit o.a. kwantummechanica, biochemie, astrologie & de chakra’s uit het Hindoeïsme. Jouw unieke Human Design Chart wordt berekend op basis van je geboortedatum, tijd en plaats. Vervolgens kan ik jouw chart uitwerken in een uitgebreid Human Design rapportIn dit rapport beschrijf ik jouw Human Design in begrijpelijke en praktische taal zodat je precies weet hoe jij ontworpen bent. 

 

Het Human Design Rapport geeft heel veel herkenning, erkenning, bevestiging en daardoor veel rust. Het maakt namelijk inzichtelijk wat jou kenmerkt en wat je talenten zijn. Maar het rapport kan je ook duidelijk maken waarom jij steeds tegen bepaalde zaken in je leven aanloopt. Je leert jezelf dus beter kennen en je krijgt als het ware een vrijbrief om jezelf te zijn. Daarmee is Human Design een mooie stap om terug te gaan naar wie jij diep van binnen bent. Om je een idee te geven, beschrijf ik hieronder de eerste vier pijlers van een Human Design. Op de rest van de pagina zal ik uitgebreider ingaan op de verschillende pijlers.

Human Design boeken

Type

Human Design onderscheidt vijf types in de wereldbevolking:

 • Manifestor (8%)
 • Manifesting Generator (33%)
 • Generator (37%)
 • Projector (21%)
 • Reflector (1%)

Profiel

Human Design onderscheidt 12 profielen. In elk profiel zit een deel bewuste eigenschappen, maar ook deel meer onbewuste eigenschappen. Je profiel is daarmee een samenvatting van hoe jij bent en hoe je overkomt op anderen.

Strategie

De strategie maakt duidelijk hoe jij zaken in het leven moet aangaan:

 • Initiëren en informeren
 • Wachten, reageren & informeren
 • Wachten en reageren
 • Op een uitnodiging wachten
 • Een maandcyclus wachten

Autoriteit

Jouw autoriteit maakt duidelijk op basis waarvan je besluiten kunt nemen:

 • Emotie
 • Onderbuikgevoel
 • Intuïtie
 • Hart
 • Geweten

Human Design Chart

Human Design Chart

Human Design Types

Human Design onderscheidt vijf types in de wereldbevolking. Ik noem ze ook wel energietypes omdat je type veel zegt over de manier waarop jouw energie werkt. Hier bedoel ik mee dat je type iets zegt over hoe jij je energie in deze wereld inzet, hoe jij omgaat met anderen en met hun energie en op welke manier jij dingen voor elkaar krijgt. Daarom geeft het heel veel inzicht en duidelijkheid als je weet welk type je bent. Daarnaast is het erg interessant om te weten welk type jouw partner, kind, vriendin, of iemand anders die dichtbij je staat, is. Geloof mij, je gaat met hele andere ogen naar jezelf en je omgeving kijken als je dit weet. De vijf Human Design types zijn:

  • Manifestor
  • Manifesting Generator 
  • Generator
  • Projector
  • Reflector

Manifestor

Een manifestor is de enige echte aanjager van deze wereld omdat een manifestor als  creatieve initiator zelfstandig in staat is om doel na doel te behalen. Vergeleken met de andere Human Design types is de manifestor het enige type die totaal nieuwe dingen in de wereld kan zetten. Daardoor is dit voor een manifestor de normaalste zaak van de wereld maar voor anderen die geen manifestor zijn, is dit jaloersmakend of bewonderenswaardig. Een manifestor kan zelfstandig het hele traject van ingeving van een beeld of idee tot het concrete uitgewerkte resultaat doorlopen en realiseren. Idealiter krijgt een manifestor hulp van een (manifesting) generator om de klus af te maken. Je herkent een manifestor dan ook als iemand die altijd actief is en niet te temmen, een echte wervelwind.

 

Daarnaast heeft een manifestor enorm veel vrijheid nodig om haar eigen plan te trekken en dingen op haar manier te doen. Als anderen proberen om een manifestor tot rust te brengen, roept dat boosheid op. In het verleden heeft een manifestor wellicht gehoord dat ze stil moet zitten en rustig moet blijven. Een belangrijke vraag is daarom wat dat heeft gedaan met de manifestor? Is zij zich gaan schikken naar de omgeving of heeft het juist de rebel in haar naar boven gebracht?

Manifesting Generator

Een manifesting generator is een combinatie van een pionier en een werkpaard met een enorme batterij aan energie tot haar beschikking. Omdat een manifesting generator een combinatie is van een manifestor en een generator kan zij iets opstarten maar ook afmaken, een prachtige combinatie. Zij kan chaotisch te werk gaan door van de hak op de tak te springen om er vervolgens achter te komen dat zij iets belangrijks vergeten is en dat nog moet oplossen.

 

Je herkent een manifesting generator als iemand die altijd onrustig is en op zoek naar de juiste actie. Dit uit zich bijvoorbeeld door bij een uitnodiging volmondig ja te zeggen, vervolgens in actie te komen en zich te realiseren dat het antwoord toch nee is. Anderen kunnen dat vervelend aan vinden aan een manifesting generator en begrijpen niet dat zij het ene moment commitment afgeeft en vervolgens afhaakt. Maar als een manifesting generator eenmaal toegewijd is, dan gaat ze met volle kracht vooruit. 

Generator

Een generator is een werkpaard, iemand die doorgaat terwijl anderen afhaken. Want zij heeft namelijk een enorme batterij aan energie en gaat door om af te maken wat zij beloofd heeft (aan zichzelf of iemand anders). Tegelijkertijd houdt een generator er niet van als ze onderbroken wordt.

 

Je herkent een generator als iemand die goed is in het zichzelf eigen maken en perfectioneren van een taak en als iemand die gestructureerd werkt als in: eerst stap A, dan stap B, dan C etc. Het is echter erg belangrijk dat een generator haar energie in de juiste projecten stopt. In dingen waar zij echt van áán gaat, waar ze blij van wordt. 

 

Op het moment dat een generator dagelijks bezig is met dingen die aansluiten bij haar gevoel dan zal zij als een magneet de juiste mensen en projecten aantrekken. Niks is namelijk meer magnetisch dan een generator die in alignment is en enthousiast over waar ze mee bezig is. 

Projector

Een Projector is iemand die goed kan observeren en veel gefocust is op anderen. Doordat zij goed kan zien wat er bij een ander speelt, is een Projector een uitstekende mediator, consultant, verbinder of coach die een ander kan helpen en begeleiden met de juiste vragen. Zij is goed af langs de lijn, misschien wel beter dan als onderdeel van het spel.

 

Wat een Projector nodig heeft, is gezien en erkend worden door anderen. Bewust of onbewust is een Projector altijd op zoek naar erkenning. Zij is helemaal happy als dit gebeurt, maar kan verbitterd raken als dit niet het geval is. Het is belangrijk dat een Projector wacht op een uitnodiging van een ander. Iemand die het talent en de kwaliteiten van de Projector ziet. 

 

Een belangrijk verschil met generatoren is dat een Projector niet beschikt over een batterij aan energie. Het is belangrijk dat een Projector alleen werkt als dit aansluit bij haar talent en als zij daarvoor uitgenodigd en erkend wordt. Tussendoor heeft zij rust en natuur nodig om de energie van anderen van zich af te laten glijden. 

Reflector

Een reflector is de spiegel en de wijze uil van de samenleving. Maar 1% van de mensen is een reflector en daardoor is zij een zeldzaam exemplaar. Misschien heeft een reflector zich altijd al een tikkeltje anders gevoeld dan de rest. Met haar enorme voelsprieten heeft zij feilloos door hoe met iemand gaat of welke sfeer ergens heerst. Zij ziet en voelt dingen die anderen compleet over het hoofd zien. Haar toegevoegde waarde zit dus letterlijk in het spiegelen van datgene wat ze opmerkt bij de ander of in een omgeving.

 

De gevoeligheid van een reflector betekent dat ze erg veel ziet en voelt bij een ander maar ook dat ze de energie in haar systeem kan opnemen en versterken. Een reflector is gevoelig voor zowel goede als slechte energieën en daarom is het enorm belangrijk dat ze zich omringt met mensen die goed voelen en dat ze zich goed voelt in de omgeving waar ze is. Als dit niet het geval is, kan een reflector ziek worden. Omdat een reflector zich kan kan inleven in een ander zijn rollen die goed passen die van coach, actrice, schrijfster of adviseur.

 

Een reflector moet het doen zonder constante energiemotor. Dit betekent dat ze niet kunt tappen uit een enorme batterij aan energie zoals een aantal andere energietypes maar dat ze energie leent van anderen en deze in haar eigen systeem versterkt. Ze werkt het beste in sprints met pauzes tussendoor. Het is dus belangrijk dat een reflector vaak haar rust pakt en lekker onderuit zakt in een relaxte stoel of de natuur in gaat. 

 

 

Wil je meer te weten komen over de energietypes? Luister dan hier naar één van mijn podcasts: Human Design Podcast

De lijnen van Human Design

Human Design onderscheidt naast types ook 12 profielen. Iedereen heeft een profiel met een bewuste en een minder bewuste kant. Deze is altijd opgebouwd uit 2 getallen, variërend van 1 t/m 6. Mijn profiel is bijvoorbeeld 1 / 3. Hierbij is het eerste getal (1) de bewuste kant en het tweede getal (3) de minder bewuste kant. Bij mijn lijnen hoort een profiel Onderzoeker / Experimenteerder. Ik zal je meenemen in de betekenis van deze getallen die ook wel lijnen worden genoemd.

Onderzoeker
1
 • Zoekt graag dingen uit om beter te begrijpen hoe alles in elkaar steekt
 • Observeert graag het gedrag van anderen om van te leren
 • Voelt zich zeker als zij over voldoende kennis beschikt
Kluizenaar
2
 • Doet graag dingen alleen, op haar manier en wil niet onderbroken worden
 • Vertoont zich alleen op het toneel als de juiste uitnodiging komt
 • Laat dan pas haar natuurtalent aan de wereld zien
Experimenteerder
3
 • Door te doen en te experimenteren leert zij wat wel en wat niet werkt
 • Is veerkrachtig want vallen en weer opstaan is haar thema
 • Ze heeft het nodig om in relaties afstand te nemen en weer te terug te komen
Opportunist
4
 • Vriendelijke, sociaal type met focus op haar netwerk, vooral met bekenden
 • Brengt de ontdekkingen van een lijn 1, 2 of 3 naar buiten
 • Om in balans te blijven, moet ze tijd die ze in haar netwerk stopt ook aan zichzelf besteden om weer op te laden
Ketter
5
 • Heeft altijd praktische ideeën en out-of-the box oplossingen
 • Kan gezien worden als redder terwijl zij dat niet altijd wil of kan zijn
 • Kijkt altijd naar de wereld maar komt alleen op het juiste moment naar buiten met een oplossing
Rolmodel
6
 • Bekijkt alles van een afstandje wat soms overkomt als desinteresse
 • Vertrouwen is heel belangrijk voor haar
 • Gaat door 3 fasen in het leven; tot 30 jaar veel vallen en opstaan, van 30-50 jaar meer op de achtergrond reflecterend en vanaf 50 jaar als echt rolmodel met veel wijsheid

Human Design Centra

Human Design onderscheidt 9 centra in je lijf. Elk centrum heeft een eigen taak. Je kunt een centrum zien als een soort knooppunt waar energie samenkomt. Deze energie komt vanuit je eigen systeem of je doet deze energie op vanuit je omgeving als een soort spons. Deze energie stroomt constant door je lijf en beïnvloedt je gevoel, gedachten & gedrag. In jouw Design kun je onderscheid maken tussen open en gesloten centra. Als een centrum open staat, neem jij de energie op vanuit je omgeving. Als een centrum gesloten is, beschik jij over je eigen constante energie en laat je je minder makkelijk beïnvloeden door anderen. Dit is dus een proces van energie geven & ontvangen. 

 • Hoofd – Inspiratie & ideeën
 • Geest – Analyseren & Denken
 • Keel – Gedrag & Communicatie 
 • Identiteit – Richting & Identiteit
 • Hart – Wilskracht & Ego
 • Sacraal – Levensenergie
 • Milt – Intuïtie
 • Emotie – Emoties
 • Wortel – Drive & Stress

Persoonlijk voorbeeld

Zo is mijn emotie centrum open. Hierdoor ben ik van nature kalm maar neem ik wel de emoties vanuit mijn omgeving makkelijk op. Dat merk ik heel duidelijk. Op een gezellig feestje voel ik me helemaal happy omdat ik de emoties van de mensen om mij heen opneem. Ik kan mij echter neerslachtig voelen als ik het nieuws lees met alle negativiteit en problemen. Mijn wortel centrum is gesloten. Dit betekent dat mijn drive vanuit mezelf komt en niet afhankelijk is van mijn omgeving. Ik laat me niet gek maken door anderen die druk opleggen en stressen. Ik bepaal zelf wanneer ik in actie moet komen.